Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική



Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές . Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1 ..

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. 'Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . Παρών ψήφισαν 1.


Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1.Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί της προτάσεως που κατέθεσε η ΝΔ εξελίχθηκε με μετωπική σύγκρουση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επεκτάθηκε και στα εθνικά θέματα.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε εξ αρχής μέσα σε κλίμα έντασης με σκληρές προς αντιπάλους φράσεις και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Η δικομματική πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, η αντιπολίτευση την καταγγέλει γι’ αυτή τη στάση της, το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία της ψηφοφορίας, και η ΔΗΣΥ, έχοντας ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα, προετοιμάζεται να ρίξει στην κάλπη «δικό της» ψηφοδέλτιο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγράφονται τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».

Τούτου δοθέντος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η διαφοροποίηση, αργά το βράδυ, από τον κ. Ευ. Βενιζέλο: σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι εκείνος θα ψηφίσει «κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση», για να συμπληρώσει ουσιαστικά απορρίπτοντας το σκεπτικό των συναδέλφων του από τον ίδιο χώρο: «Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης».

Οι τρεις

Πρώτος εκ των τριών αναφερομένων στην πρόταση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού». Μίλησε για αξιοποίηση μιας ανυπόστατης ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος του και πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητήσει συγνώμη για τη στάση του, τότε θα τον αποκαλέσει συκοφάντη. Για «ατεκμηρίωτο, άγαρμπο και αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό» κατηγόρησε την ΝΔ ο κ. Ξανθός.

«Προσπαθεί να αντιστρέψει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα από όλη τη συζήτηση της προηγούμενης περιόδου για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis και τις παρεπόμενες εμπλοκές στελεχών, πολιτικών προσώπων, που τώρα πλέον επίσημα, με θεσμικό τρόπο, έχει ανοίξει η διερεύνησή τους» πρόσθεσε. «Οσο κι αν ψάχνετε, δεν θα μας βρείτε πουθενά, επειδή δεν χρωστάμε πουθενά», είπε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, αφήνοντας μεταξύ άλλων να διαφανεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς τους δέχονται τηλεφωνικές παρενοχλήσεις από πρόσωπα που έχουν «απόκρυψη αριθμού καλούντος.

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως μετά την τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, τόνισε: «τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεσθε όχι για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία». Η κυβέρνηση θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα και κάποιοι δεν μπορούν αυτό να το χωνέψουν», σχολίασε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Σε υψηλούς τόνους και ο κ. Α.Λοβέρδος: «Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε για συμμορία διαφθοράς, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τούτο: Σε μία μόνο συμμορία δικαιούται να αναφερθεί. Και είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η δική του. Γιατί τον τίτλο του αρχισυμμορίτη τον έχει κερδίσει επάξια κι αδιαμφισβήτητα ο κ. Τσίπρας, αυτός ο αδύναμος πρωθυπουργός με τις απαίσιες μεθοδεύσεις του για ηθική δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, που κυβερνάει σε έναν ειδεχθή εναγκαλισμό με τον ακροδεξιό του συνεταίρο», είπε.

Το βλέμμα στην άλλη «προανακριτική»

Οι ομιλίες των περισσοτέρων εκ των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, χαρακτηρίστηκαν από αναφορές στην ήδη συσταθείσα Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία στηρίζεται στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δέκα πρώην κυβερνητικά στελέχη. «Εξελίσσεται στην ουσία σε μία καταστρατήγηση της ίδιας της απόφασης της Βουλής και σε μία εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφύγιου της παραγραφής», είπε ο κ. Κ. Τασούλας (ΝΔ). Η αποστροφή αυτή της ομιλίας Τασούλα, προκάλεσε λίγο αργότερα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Δ.Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εν λόγω ειδικής Επιτροπής ουσιαστικά προανήγγειλε μια σύντομου βίου –όπως η αντιπολίτευση έχει προβλέψει- λειτουργία της Επιτροπής για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη: «Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας του σημερινού θέματος, έκανε λόγο για παραγραφή των καταγγελόμενων αδικημάτων, και μίλησε για «κίνηση αντιπερισπασμού» εκ μέρους της ΝΔ.

«Η Προκαταρκτική Επιτροπή που ξεκίνησε πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, με την κλήση των μαρτύρων, όλων των αναφερόμενων προσώπων και ενδελεχή έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων. Εάν δεν το κάνετε, ο λαός θα καταλάβει ότι στήσατε μια βιομηχανία λάσπης, διαπόμπευσης των αντιπάλων σας και συγκάλυψης των δικών σας και ψάχνετε αμήχανα να κλείσετε όπως όπως τις εργασίες της Επιτροπής. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις», τόνισε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ.Παπαθεοδώρου.

«Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας ακριβώς τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων. Και φάνηκε ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιωνόμαστε ως κόμμα. Ήδη με ευθύνη των Βουλευτών της Πλειοψηφίας η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή οδηγείται ακριβώς σε εκφυλιστικές διαδικασίες στη λογική του αν έχει αρμοδιότητα ή όχι στο να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα», υπογράμμισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Και για τη σημερινή υπόθεση, όπως και για την προηγούμενη, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μάθουμε επιτέλους, γιατί οι τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια δεν μειώνονται» ανέφερε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων).

«Για εσάς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το ζήτημα είναι αν το «όλα στο φως» που λέγατε πριν από δεκαπέντε μέρες εξακολουθεί να ισχύει. Ισχύει, λοιπόν, το «όλα στο φως», ή μήπως όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σας πιάνει μια φωτοφοβία;», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς. Με αρνητικά σχόλια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις «χρωμάτισαν» τις τοποθετήσεις τους τα στελέψη της ΧΑ, ενώ κατά της ΝΔ στράφηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης.
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική Reviewed by Unknown on 00:14 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.