Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μακεδονία ανήκει στους ιθαγενείς του Αμαζονίου!


Μία νότα στο σουρεαλιστικό τραγέλαφο με την γελοιότητα της
διαμάχης περί ονόματος στα κόκκινα πλέον, προσθέτει ένα χωριό χωμένο στα βάθη της ζούγκλας με το όνομα Μακεδονία.

Βέβαια αυτό το χωριό δεν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης πολιτικών παιχνιδιών, που αποπροσανατολίζουν από ουσιαστικά θέματα και προβλήματα. Γιατί εκεί το όνομα είναι το τελευταίο που τους απασχολεί αφού μία απροσδόκητη ιστορικά εξήγηση βρίσκεται πίσω από την ονομασία του συγκεκριμένου χωριού του κολομβιανού Αμαζόνιου με τους 850 κατοίκους, που ζουν από το ψάρεμα, το κυνήγι και τη χειροτεχνία, τα κατασκευάσματα της οποίας διαθέτουν στους λίγους τουρίστες που έχουν τον Ιούνιο.Τα σπίτια εκεί είναι χτισμένα πάνω σε πασσάλους, για προστασία και από τις υπερχειλίσεις, αλλά και από ανακόντα και κροκόδειλους που βγαίνουν στις όχθες του ποταμού. Οι δρόμοι είναι από τσιμέντο, αλλά μόνο για πεζούς.


Το αυτοκίνητο υπάρχει μόνο στο λεξικό! Στη ζούγκλα του Αμαζονίου οι μετακινήσεις γίνονται μόνο από το ποτάμι.Ένα σχολείο και μία εκκλησία (ούτε στον Αμαζόνιο δεν γλυτώνεις απ’ την πλύση εγκεφάλου) είναι τα μόνα δημόσια κτίρια.


Στην περιοχή το 19ο έμενε αιώνα μια οικογένεια της φυλής Τιχούνα με το επώνυμο Macedo. Με τον βίαιο και τυχάρπαστο εκχριστιανισμό των ιθαγενών που έγινε από τους ιεραπόστολους στον Αμαζόνιο, στην περιοχή ήρθαν και άλλες οικογένειες που εγκαστάθηκαν στο χωριό, πρώτα ως Καθολικοί κι αργότερα ως Ευαγγελιστές.

Άρχισαν να διαβάζουν όλοι μαζί τη Βίβλο και όταν έφτασαν στις επιστολές του Απ. Παύλου προς Θεσσαλονικείς και Φιλίππους ξετρελάθηκαν όταν για πρώτη φορά διάβασαν τη λέξη Macedonia, προφανώς από την ηχητική του συγγένεια με το επώνυμο Macedo.


Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν φτάσει ως το χωριό αυτό ούτε Έλληνες έχουν ξαναδεί εκεί, ούτε ξέρουν πού βρίσκεται η Ελλάδα και ιδέα δεν έχουν ποιος είναι ο Μέγα Αλέξανδρος (η αδελφή του η γοργόνα φαίνεται φοβάται τους κροκόδειλους και δεν κολύμπησε ως εκεί να ρωτήσει αν ζει!).
Μόλις το 1975 όταν έγινε το πρώτο σχολείο στη Μακεδονία για τη διδασκαλία της γλώσσας των Τικούνα. Δάσκαλος τοποθετήθηκε ο Leon Macedo, που είχε πάει μόνο τέσσερα χρόνια σχολείο και δεν είχε ιδέα τι να κάνει ως δάσκαλος, αφού η γλώσσα των Τικούνα άλλωστε ήταν προφορική. Από το 1975 ωστόσο καταγράφτηκε από ανθρωπολόγους και απεικονίζεται πλέον και με γραπτά σύμβολα.


Οι γυναίκες έχουν φτιάξει μια συντεχνία κοσμημάτων και ειδών λαϊκής τέχνης με στόχο τους περαστικούς τουρίστες.
[Με πληροφορίες και φωτογραφίες του Διονύση Κουρή που συλλέχθηκαν από το times.]
Η Μακεδονία ανήκει στους ιθαγενείς του Αμαζονίου! Reviewed by Unknown on 21:51 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.