Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά το σύνολο του ιατρικού κόσμου στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Γενικευμένες αντιδράσεις από την πλευρά των γιατρών παρατηρούνται αυτές τις μέρες έπειτα από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βουλή. Οι γιατροί κάνουν λόγο για απαξιωτικούς όρους συνεργασίας, για μη κάλυψη του πληθυσμού, για κενά στην περίθαλψη και γενικότερα για ένα μη δομημένο και σχεδιασμένο σωστά νομοσχέδιο.

Νομοσχέδιο χωρίς σχεδιασμόΗ ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας δεν είναι απλό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και τυμπανοκρουσίες. Χρειάζεται σχεδιασμός, επαρκή κονδύλια, Κ.Υ αγροτικού και αστικού τύπου οργανωμένα, πλήρως στελεχωμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, με οικογενειακό γιατρό, 24ωρη εφημερία και φυσικά δωρεάν για τους κατοίκους της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες όπως λέει, δεν καλύπτει όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο το 1/3. Στις ΤΟΜΥ 3 εργαζόμενοι θα καλύπτουν 10.000 πληθυσμό με ημερομηνία λήξης των μονάδων αυτών αφού χρηματοδοτούνται για 2 + 2 χρόνια από το ΕΣΠΑ. Θα λειτουργούν ως πραγματικός «κόφτης» για την πρόσβαση στα νοσοκομεία και όχι ως διευκόλυνση των ασθενών.

Τα προαναγγελόμενα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ) «θα καλύπτουν» τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες αφού, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα αντιστοιχεί ένας καρδιολόγος για 20.000 πληθυσμό ή ένας ουρολόγος για μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού και φυσικά δε θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

Για τους γιατρούς προβλέπεται η μετακίνησή τους για εφημεριακό έργο σε νοσοκομεία τα οποία είναι γνωστό ότι στενάζουν από προσωπικό. Δε φτάνει που χρησιμοποιούνται οι γιατροί ως περιπλανώμενοι λειτουργοί, για να τους δελεάσει τους δίνει και τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους αντλώντας όμως χρήματα από τις τσέπες των φτωχών ασθενών.

Επίσης, δημιουργεί ακαδημαϊκές μονάδες ΠΦΥ –οι οποίες φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ- για την εκπαίδευση των ήδη ειδικευμένων γιατρών με ειδικότητα οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια που γίνονται στα νοσοκομεία. Άλλωστε, εκπαίδευση στους γιατρούς κάνουν κατά 75% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και κατά 25% οι πανεπιστημιακές κλινικές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ κα Ματίνα Παγώνη, η κυβέρνηση όχι μόνο δε δέχθηκε καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι γιατροί, αλλά έκανε ακόμα πιο αντιδραστικό το νόμο.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την καρικατούρα ΠΦΥ και να διεκδικήσουν δωρεάν υπηρεσίες από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας.



Απαξιωτικοί όροι συνεργασίας



Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών μελέτησε όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κατατεθέν νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και ζητάει εκ νέου, την πλήρη απόσυρσή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κατά τόπους θεσμικά όργανα και από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ.



Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κα Άννα Μαστοράκου, το Υπουργείο Υγείας δεν υιοθέτησε καμία από τις πάγιες θέσεις του ιατρικού κόσμου, ενώ αντίθετα προσφέρει «ειδική» συλλογική σύμβαση-παγίδα με ΠΙΣ-ΙΣ, έχοντας σκοπό να εγκλωβίσει τους Συλλόγους στη μέγγενη της περικοπής του αριθμού των συμβάσεων στους ειδικούς ιατρούς, στη διαμεσολάβηση για εξασφάλιση της ελάχιστης κάλυψης ιατρού ανά ειδικότητα και για την άρση «κοινοπρακτικών λογικών» από τους ιατρούς, οι οποίοι αρνούνται να απασχολούνται με απαξιωτικούς όρους εργασίας.

Χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της σύμβασης, οι αμοιβές, το ωράριο ή οι υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Πατρών, η υπογραφή συλλογικής σύμβασης απαιτεί πραγματική διαβούλευση με σεβασμό στις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές των θεσμικών οργάνων των ιατρών:

Γενική συλλογική σύμβαση

Πλήρης κατοχύρωση ιατρικού έργου (συνταγογράφηση, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, κλπ)

Απαγόρευση χορήγησης φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή

Καθολική ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή του ασθενούς σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ΠΦΥ

Πλήρης αξιοποίηση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας

Αξιοπρεπής αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση του ιατρικού έργου

Όχι στο gate keeping

Ισότιμοι κανόνες μεταξύ δημόσιου / ιδιωτικού τομέα

Ενίσχυση προϋπολογισμού ΠΦΥ

Πλήρης χαρτογράφηση των υπαρκτών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί της Πάτρας, η φοροκαταιγίδα, η ασφαλιστική επιδρομή, η στάση πληρωμών, ο εγκλωβισμός της ρευστότητας του ιατρικού κόσμου στο τραπεζικό σύστημα μέσω POS, η έλλειψη προοπτικής για τους νέους ιατρούς, η πενιχρή σύνταξη των πρεσβυτέρων ιατρών σκιαγραφούν ένα μελανό τοπίο, το οποίο απαιτεί υπέρβαση, όραμα και τόλμη για μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προσφέρει αξιόπιστες ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες της χώρας.http://www.sofokleousin.gr
Αντιδρά το σύνολο του ιατρικού κόσμου στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Reviewed by Unknown on 11:23 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.