Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ



Στο νησί της Λέσβου στο Πλωμάρι η οικογένεια Παπουτσάνη ξεκίνησε το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο του Πλωμαρίου. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Ι. Παπουτσάνη 1870 και η παραγωγή του εκτός από εκλεκτό ελαιόλαδο ήταν και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού. Ο Δημήτριος Παπουτσάνης ως πολυπράγμων το γενικό εμπόριο συνεργαζόταν με εμπορικούς οίκους της Μασσαλίας, της Γένοβας, της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Είχε ιδιόκτητο πλοίο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του. Μετέβη ο ίδιος στην Αγγλία για να αποφασίσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου του και αντιλήφθηκε από νωρίς την ανάγκη της σαπωνοβιομηχανίας.

Τον διαδέχθηκαν στην επιχείρηση οι τρεις γιοι του, που ίδρυσαν το 1899 την πρώτη εταιρία Παπουτσάνης. Το τμήμα εξαγωγών ανέλαβε ο Παναγιώτης Παπουτσάνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο Παναγιώτης Παπουτσάνης απέκτησε τη σαπωνοποιεία του Πειραιά το 1917.

Από το 1917 έως το 1936 που ξεκίνησε η αρωματική σαπωνόποιια, το εργοστάσιο Παπουτσάνη του Πειραιά παρήγε πράσινο σαπούνι μπουγάδας και κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Δύο εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα πριν από τον πόλεμο ήταν το “Νο. 2” σαπούνι ευρείας κατανάλωσης με άρωμα πασχαλιάς και το σαπούνι “Φλώρα”, που κυκλοφόρησε τυλιγμένο σε ζελατίνα.

Στη συνέχεια μπήκαν σταδιακά σε αυτή οι γιοι του Παναγιώτη Παπουτσάνη, με πρώτο τον Δημήτρη, που είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τη Χαϊδελβέργη. Το εργοστάσιο Παπουτσάνη έγινε ετερόρρυθμος εταιρία και το 1960 ανώνυμη.

Το εργοστάσιο της οδού Πολυδεύκους ήταν διώροφο κτίσμα που λειτούργησε έως τις 11 Ιανουαρίου του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο βομβαρδισμό του Πειραιά.

Ένα χρόνο μετά το βομβαρδισμό του Πειραιά χτίστηκε νέο εργοστάσιο, υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Π. Παπουτσάνη. Την εποχή αυτή έγιναν στην επιχείρηση σημαντικές τεχνολογικές ανακαινίσεις, όμως η κορεσμένη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά δεν επέτρεπε νέες επεκτάσεις.

Η Σαπωνοποιία από την Λέσβο με την υπογραφή ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ δεν έσβησε άδοξα, αλλά τροφοδότησε με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό την ελληνική σαπωνοποιία, στην οποία έδωσε αποφασιστική ώθηση. Το 1967 μετέφερε τις νέες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν στην Κάτω Κηφισιά και συμπεριέλαβαν νέες μονάδες λιπαρών οξέων-γλυκερίνης, τμήμα καλλυντικών και κλάδο βρώσιμων ελαίων και λιπών.

Σήμερα το νέο σύγχρονο εργοστάσιο της Εταιρείας ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (με πιστοποιητικά ποιότητας) λειτουργεί στην Χαλκίδα σε οικόπεδο 60.000τμ. Στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις (10.000τμ), (με βασικές μονάδες παραγωγής σαπωνόμαζας, στερεού σαπουνιού, προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά, ξενοδοχειακά amenities, πλαστικά μπουκάλια και καπάκια), συνεχίζει να παράγει καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.



Παπουτσάνης Μια Ιστορία Αγάπης από το 1870!
ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ Reviewed by Unknown on 20:30 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.