Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Προφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί- Βίντεο και Φωτογραφίες




Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την Τουρκία αναφορικά με την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια περιπολίας -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- την Πέμπτη στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.



Οι δύο στρατιωτικοί οδηγήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, το οποίο αποφάσισε την κράτηση τους έως ότου οριστεί δικάσιμος, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα.
Οι δύο στρατιωτικοί θα παραπέμπονται σε δίκη και η επίσημη διατύπωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης είναι: "Επειδή εισήλθαν σε απαγορευμένη περιοχή πρώτου βαθμού, επειδή υπάρχει υποψία διαφυγής τους, επειδή υπάρχει υποψία αλλοίωσης πειστηρίων, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η σύλληψή τους. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να εξεταστούν τα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων τους".Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ελλήνων στρατιωτικών: Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ Δημήτριο Κουκλατζή.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως έδωσαν κατάθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανόλη Κωστίδη, οι δύο στρατιωτικοί στην κατάθεση τους υποστήριξαν ότι είδαν κάτι, άρχισαν να το ακολουθούν και αποφάσισαν να το καταγράψουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης, υποστήριξαν ότι χάθηκαν και συνελήφθησαν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περίπτωση τους θα πάρει καιρό, μολονότι συνήθως η διαδικασία είναι τυπική.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ελέγχθηκαν και τα κινητά τηλέφωνα τους.
Ελληνικό Πεντάγωνο

Πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται σε κλειστές φυλακές της Αδριανούπολης και υποστηρίζουν ότι κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε χωρίς χρήση βίας και πως τους επετράπη να καλέσουν τηλεφωνικά τη μονάδα τους και να ενημερώσουν για το συμβάν.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους και πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό οι δύο στρατιωτικοί.

Υποστηρίζεται επίσης ότι στην περιοχή της σύλληψης υπήρχε χιόνι και πιθανόν για λίγα μέτρα οι δύο Έλληνες να μπήκαν σε τουρκικό έδαφος, όπου και συναντήθηκαν με την τουρκική περίπολο, η οποία δεν τους αντιμετώπισε εχθρικά. Μετά τη σύλληψη τους, μεταφέρθηκαν 60 χιλιόμετρα από το σημείο, στην Αδριανούπολη και πέρασαν από την αυτόφωρη διαδικασία.


Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.
Φωτογραφίες από τη μεταφορά των στρατιωτικών στο δικαστήριο












Συγγενείς ενός εκ των συλληφθέντων

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, συγγενείς ενός εκ των στρατιωτικών που συνελήφθησαν δηλώνουν συγκλονισμένοι από την εξέλιξη.

Ο πατέρας είπε: "Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας. Πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites".

Ο θείος του τόνισε: "Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν".


Ενήμερος ο Τσίπρας

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχους. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Ενημέρωση από Καμμένο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλιαγια το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.
Τζανακόπουλος: Αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή τους

Στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός:

"Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας".

"Το θέμα προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν", είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε "κατασκοπευτικά και συνωμοσιολογικά σενάρια" τα περί ενδεχόμενη ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.



Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ο αμερικανός πρέσβης

"Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Νωρίτερα, είχε εκφράσει την ανησυχία του για μια "ακούσια αντιπαράθεση" Ελλάδας- Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι "ένα ατύχημα θα ήταν το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή" ωστόσο, όπως διευκρίνισε "εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα". (Διαβάστε αναλυτικά)
Σκόπιμη ενέργεια ή τυχαίο περιστατικό;

Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες ήταν η αιτία που τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς- στο πλαίσιο μια συνηθισμένης περιπολίας- στη δασωμένη περιοχή των Καστανιών Έβρου, έχασε τον προσανατολισμό της και συνελήφθη από τουρκικό περίπολο.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνισαν πως "σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε συμπλοκή" και πως η περιοχή είναι σκεπασμένη με χιόνι και είναι από τα σημεία που τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι χερσαία και δεν παρεμβάλλεται ο ποταμός Έβρος.

Σύμφωνα με το militaire.gr, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων, έχοντας στείλει περίπολο με αυτό το στόχο.

Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, υπάρχει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να θέσουν ως όρο επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών την ανταλλαγή με έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στο θέμα αναφέρονται και τα τουρκικά ΜΜΕ: Η Χουριέτ παραθέτει την ανακοίνωση του ΓΕΝ, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι επαφές με τουρκικές αρχές για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Το CNNTurk γράφει ότι η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα Χαμπέρ κάνει αναφορά στους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου τονίζοντας: "Η Ελλάδα που δεν έχει παραδώσει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ξεκίνησε προσπάθειες για την παράδοση των δύο στρατιωτών που συνελήφθησαν".


Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

"Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".
Κουμουτσάκος: Αναμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος

Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές περιμένει η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα", αναφέρει και προσθέτει: "Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού".
Ραγδαίες εξελίξεις: Προφυλακίστηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί- Βίντεο και Φωτογραφίες Reviewed by Unknown on 20:24 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.