Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Στους 40.000 ετησίως ανεβαίνει ο «πήχης» των πλειστηριασμών



Στους 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως ανεβαίνει ο πήχης των πλειστηριασμών για την επόμενη τετραετία, όπως προκύπτει από την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Έκθεση Συμμόρφωσης υποδεικνύει μια κλιμάκωση των πλειστηριασμών, ξεκινώντας από 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως από τον Μάρτιο και μετά και αύξηση στους 2.000 το δ' τρίμηνο του 2018.

Συνολικά, με βάση αυτούς τους στόχους, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να διενεργηθούν 130.000 πλειστηριασμοί έως το 2021, κατά κόρον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Ηλεκτρονικά «σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δανειστές επιβεβαιώνουν ότι βάσει νομοθεσίας όλοι σχεδόν οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να διενεργούνται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα μας από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιοχές της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης και επαλήθευσης», αναφέρει η έκθεση.



Για να εξακριβωθεί η πλήρης ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, οι θεσμοί θα χρησιμοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουν ότι διεξάγεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά τα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2018 και θα ελέγχουν επίσης τον αριθμό μετατροπής των φυσικών δημοπρασιών σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε τακτική βάση και, σε περίπτωση τυχόν εμποδίων, οι αρχές θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Οι θεσμοί θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και αυτή θα αποτελέσει πρόσθετη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δεύτερης εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο για την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών.

«Υποτυπώδης» η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Όπως έχει γράψει το insider.gr, τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει μέχρι τώρα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πολύ φτωχά. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ακινήτων που αναρτώνται στην πλατφόρμα καταλήγουν τελικά στο «σφυρί», ενώ όσα ακίνητα εκπλειστηριάζονται συνήθως εξαγοράζονται από την ίδια την επισπεύδουσα τράπεζα.

Ένα σημαντικό μέρος των δανείων, επίσης, ρυθμίζεται «στο παρά πέντε», σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το οποίο ισχύει κυρίως στα δάνεια ιδιωτών. Ένα μικρότερο ποσοστό των ακινήτων αποσύρονται από την επισπεύδουσα τράπεζα επειδή διαπιστώνεται ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία, καθώς στην πρώτη αυτή φάση εκτέλεσης των πλειστηριασμών οι τράπεζες αποφεύγουν να βγάζουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» πρώτες κατοικίες, ακόμη και εάν δεν καλύπτονται στην νόμο Κατσέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, καταγράφονται ακόμη και περιστατικά υπαγωγής οφειλετών στον νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η διαδικασία.

Όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να «πάρουν μπροστά» το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όσο και αν οι Θεσμοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους –με τελευταίο παράδειγμα τη συνάντηση του SSM με τους Έλληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη– ότι πρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί «εδώ και τώρα».
Στους 40.000 ετησίως ανεβαίνει ο «πήχης» των πλειστηριασμών Reviewed by Unknown on 17:08 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.