Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Ηθελαν να ισοπεδώσουν τη Λας Ράμπλας με βαν γεμάτο φιάλες βουτανίου

Τρόμο προκαλούν οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από τις ισπανικές αρχές για τις προθέσεις των τρομοκρατών.
Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι οι δράστες των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη ήταν μέλη ενός πυρήνα 12 μελών.Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελώνη διαφεύγει.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.

«Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.

Η έκρηξη στο Αλκανάρ

Η πόλη Αλκανάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, αναστατώνεται γύρω στις 11:15 το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα (πριν την επίθεση στη Λας Ράμπλας) από μια ισχυρή έκρηξη. Ενας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίζονται.





(Φωτογραφίες rtve.es)

Στο σπίτι βρέθηκαν πάνω από 20 φιάλες βουτανίου.

Μια δεύτερη έκρηξη ακολούθησε όταν έφθασαν στο σημείο δυνάμεις της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και περιπολικά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι αστυνομικοί και δύο πυροσβέστες την ώρα που έψαχναν ανάμεσα στα ερείπια.

Πηγή της αστυνομίας ανέφερε ότι οι ένοικοι του σπιτιού πιθανότατα ετοίμαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας τις φιάλες με το αέριο.

Τι γνωρίζουμε για τους δράστες

Η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι στιγμής τρία άτομα σε σχέση με την επίθεση στη Λας Ράμπλας,. Ένας εξ’ αυτών είναι Ισπανός υπήκοος από τον θύλακο Μελίλα της χώρας στη Βόρεια Αφρική, ένας άλλος Μαροκινός.

Οι αρχές τους έπιασαν στις πόλεις Ριπόλ και Αλκανάρ.



Ο Μαροκινός είναι ο 28χρονος Ντρις Ουκαμπίρ, στο όνομα του οποίου φέρεται να νοικιάστηκε το όχημα της επίθεσης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαροκινός, του οποίου τη φωτογραφία είχαν δώσει χθες στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές, πήγε μόνος του στο αστυνομικό τμήμα δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση κι ότι την ταυτότητά του, που βρέθηκε στο βαν, είχε κλέψει ο 18χρονος αδελφός του Μούσα Ουκαμπίρ για να νοικιάσει το αυτοκίνητο με το οποίο έγινε η επίθεση στη Βαρκελώνη.



Τελευταίες πληροφορίες θέλουν ο οδηγός του βαν να είναι ο 18χρονος αδερφός του Ουκαμπίρ, Μούσα, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες υπέκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του

Το περίεργο περιστατικό με τον μαχαιρωμένο

Γύρω στις οκτώμιση το βράδυ τοπική ώρα, μετά την επίθεση στην Λας Ράμπλας δηλαδή, ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε δύο αστυνομικούς σ’ ένα μπλόκο στο Sant Just Desvern, ένα βόρειο προάστιο της Βαρκελώνης. Ένα άτομο θα πέσει νεκρό. Αρχικά οι αρχές λένε ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με το μακελειό στη Λας Ράμπλας. Αργότερα όμως θα διαπιστώσουν ότι ο νεκρός στο όχημα ήταν ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού και είχε υποκύψει σε τραύματα από μαχαίρι, όχι από αστυνομικά πυρά. Άρα ο οδηγός διαφεύγει. Ίσως ήταν ένας από τους δράστες, που άρπαξε το αυτοκίνητο με την απειλή μαχαιριού.

Οι επιθέσεις
Η επίθεση στην τουριστική Λας Ράμπλας

Γύρω στις πέντε το απόγευμα ένα λευκό φορτηγάκι εισβάλλει αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα στη Λας Ράμπλας, έναν πεζόδρομο μήκους περίπου 1,3 χιλιομέτρων στο κέντρο της Βαρκελώνης. Στόχος του το πλήθος που κάνει αμέριμνο τη βόλτα του. Κάνοντας ζικ-ζακ το φορτηγάκι θερίζει τον έναν μετά τον άλλο τους περαστικούς, που ουρλιάζουν από τρόμο. «Άνθρωποι εκτινάζονταν από το χτύπημα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε μια αυτόπτης μάρτυς στην εφημερίδα El Pais.

Το φορτηγάκι θα συνεχίσει την κούρσα του θανάτου για κάπου μισό χιλιόμετρο και θα σταματήσει στην Pla de l'Os. Ο δράστης θα το σκάσει με τα πόδια. Οι αρχές διαπιστώνουν ότι το φορτηγάκι ανήκει σε μια εταιρεία ενοικίασης οχημάτων.

O τραγικός απολογισμός 13 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα δεύτερο φορτηγάκι, που ενδέχεται να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι δράστες ως όχημα διαφυγής εντοπίστηκε στο Βικ, κάπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη.

Λίγες ώρες αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» θα αναλάβει την ευθύνη της επίθεση μέσω του πρακτορείου του Amaq. Γίνεται λόγος για πολλούς δράστες.

Ηθελαν να ισοπεδώσουν τη Λας Ράμπλας με βαν γεμάτο φιάλες βουτανίου Reviewed by Unknown on 15:15 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.