Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις ΣΔΙΤ επεξεργασίας αποβλήτων

Υπεγράφη η σύμβαση ύψους 16,3 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προς υπογραφή αντίστοιχα έργα σε Ήπειρο, Ηλεία
Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας, έργο ύψους 16,3 εκατ. ευρώ, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της κοινοπραξίας Intrakat ΙΝΚΑΤ+0,65% - WATT A.E. και του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορά ειδικότερα την επεξεργασία Αστικών Στερών Αποβλήτων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 35.000 τόνων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.


Προς υπογραφή βρίσκονται ακόμα δύο ΣΔΙΤ επεξεργασίας αποβλήτων. Το πρώτο είναι της Ηπείρου με ανάδοχο την Τέρνα, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, έργο αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το δεύτερο είναι στην Ηλεία με ανάδοχο την J&P Άβαξ, αξίας 40 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (13 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, έργο ΣΔΙΤ το οποίο κατασκεύασε και λειτουργεί η Ηλέκτωρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο μοντέλο (ΣΔΙΤ) θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και η Ρόδος.

Αναφορικά με τη μονάδα 2ης Δ.Ε. Ν. Βοιωτίας η σχετική σύμβαση υπεγράφη προχθές παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελου και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση κατασκευής του απαιτεί περίπου 18 μήνες. Θα εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τον ΧΥΤΑ Θηβών θα αποτελέσουν μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της περιοχής. Με τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και τελών στους τοπικούς ΟΤΑ για απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, στην περίοδο κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας θα δημιουργηθούν 125 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και αρκετές έμμεσες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του συνόλου της επένδυσης στην τοπική οικονομία.
Τρεις ΣΔΙΤ επεξεργασίας αποβλήτων Reviewed by Unknown on 14:17 Rating: 5
All Rights Reserved by NEWCHANNEL.GR © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

newchannel.gr. Από το Blogger.